Monday, 17 October 2016

Fakta menarik tentang Dinar & Dirham :



1. Apakah itu Dirham?
Dirham ialah syiling perak berketulenan 999 dan mempunyai berat sebanyak 2.975 gram.
1 dirham = 2.975g perak (999 purity)
10 dirham = 29.75g perak (999 purity)

2. Apakah itu Dinar?
Dinar adalah syiling emas yang juga matawang Islam sejak zaman Rasulullah s.a.w. Ia diperbuat daripada emas 24 karat (999) serta mempunyai berat 4.25 gram. Spesifikasi ini telah ditetapkan oleh Khalifah Umar Al-Khattab.

Khalifah Umar Al-Khattab juga telah menetapkan piawaian berat dan ukuran perbezaan di antara dinar dan dirham seperti berikut.

’7 dinar mesti bersamaan 10 dirham (dari segi beratnya)’


7 dinar
 =4.25g(1 dinar)x 7
 =29.75g
10 dirham
 =2.975g(1 dirham) x 10
 =29.75g



Basic tentang emas

1⃣ Emas juga dikenali sebagai logam kuning..
2⃣ Emas semuanya sama.. jgn tertipu dengan brand.. Emas hanya berbeza dari segi ketulenannya..
3⃣ SIFAT EMAS

 🔸Berwarna kekuningan
 🔸Mudah di bentuk
 🔸 Berkongsi kumpulan dengan Perak dan Tembaga dlm jadual berkala.
 🔸 Tidak terhakis.

4⃣ GRED EMAS

# Karat adalah ukuran ketulenan Emas. 24 karat bermaksud Emas itu 99.9% tulen

Emas 999 = 24 Karat = 99.9% emas (Bar, Dinar, Barang Kemas)
-------------------
Emas 916 = 22 Karat = 91.6% emas (Barang Kemas)
-------------------
Emas 875 = 21 Karat = 87.5% emas (Barang Kemas)
-------------------
Emas 833 = 20 Karat = 83.3% emas
-------------------
Emas 750 = 18 Karat = 75.0% emas (Barang Kemas yg ada Batu @ Berlian)
--------------------
Emas 666 = 16 Karat = 66.6% emas
--------------------
Emas 585 = 14 Karat = 58.5% emas (cincin dll)
Emas 500 = 12 Karat = 50.0% emas
--------------------
Emas 417 = 10 Karat = 41.7% emas
--------------------
Emas 375 =  9 Karat = 37.5% emas (Cincin SUASA)
🌷🌺🌻🌸🌷🌺🌻🌸

5⃣ Campuran lain selain dari emas kebiasaannya Perak dan Tembaga utk menguatkan struktur emas.

Contoh
-------
Gold Bar 999.9 bermaksud 99.9% emas tulen

Barang Kemas 916
Bermaksud 91.6% emas
8.4% lagi adalah campuran perak dan tembaga.

6⃣ Sesetengah Barang kemas (Emas Kelantan) 916 agak kelihatan merah kerana campuran emas dan tembaga jadi Barang kemas / alloy

Bagi sesetengah pengeluar pulak.. mereka mencampur emas dan Silver. Warna barang kemasnya lebih kuning dan banyak di pasaran Malaysia


TAPI jika emas 999 warnanya sama walau datang dari mana pun pengeluarnya.. itulah warna Emas yg asal.

7⃣ Basic timbangan emas lama yg masih digunakan di sesetengah negeri di Malaysia

KELANTAN
Emas Se Rial =2.72gm
Emas Se Amas = 2.551 gm
---------------------
TERENGGANU
Emas Se Kupang = 0.64 gm
Emas 2 Kupang = 1.28 gm
----------------------

Contoh pengiraan👇

Satu gram = rm 150
Se rial berat = rm 150 x 2.72g = Rm 408

# so.. kalau pegi sana.. dia akan ckp harga emas hr ni ialah rm408.. jangan la terkejut plak.. sebab tu dlm rial.. bkn dlm gram.. kita kena tahu mcm mana nak convert..😅


9⃣ Spread / Susut Nilai Emas.

Susut Nilai ni mcm second hand value.. Macam jer..

Lepas keluar kedai.. harga akan berkurang.. contoh kita beli handphone.. beli harga 1000.. bawak balik rumah.. x syok.. esok nak tolak balik kat kedai tu.. emm dia amik rm 600 jer.. tu maksudnya spread atau susut nilai dia 40%..

TAPI KENAPA EMAS PON ADA SPREAD ?

Barang kemas spreadnya lebih tinggi sebab
1. Barang kemas ada design. Ada kemungkinan design yg kita trade in tu dah outdated..

proses penyimpanan akan jadi lama sehingga ada pembeli baru.. atau mungkin perlukan pemprosesan semula utk dijadikan design baru..

Kos ni lah yg telah di ambil kira dlm jual beli emas..

2. Gold Bar dan Dinar
Susut Nilai wujud kerana adanya admin fees semasa proses penjualan dan pembelian balik.. lain2 terdapat juga proses re packing jika packaging dah x sempurna mcm asal..😅

semoga bermanafaat..jom jd penyimpan emas berilmu..

📝7 Perkara Mengenai Emas ☺





1. Perihal emas 
2. Kegunaan emas 
3. Bentuk fizikal emas 
4. Emas dunia 
5. Ketulenan emas 
6. Kelebihan emas 
7. Simpanan atau pelaburan emas 

1. Perihal emas 
- emas logam lembut,padu, kuning terang
- nama saintifiknya aurum (au) 
- no atomik emas 79 
- tidak bertindakbalas dgn magnet 
- takat lebur 1064.18 °c 
- Ketumpatan 19.30 gram percentimeter 


2. kegunaan Emas 
- barang kemas
- mata wang 
- diguna dalam pembuatan alat elektronik 
- alat pelaburan 


3. Bentuk fizikal emas 
- serbuk 
- cecair 
- jongkong 
- syilling 
- barang perhiasan 

😱Dianggarkan ada 165,000 tan emas di dunia 

Ukuran berat emas : 
💫1 auns(oz) emas = 28.395231g 
💫1troy: 31.1034768g 

25,000 tan digali dalam sehari 

Pengguna utama emas :
India - 745.7 tan matrik 
China - 428.0 tan metrik 
Usa - 128.81 tah matrik 

🗼10 negara penyimpan emas🌟 terbesar
👉Usa, Germany, Itay,France, China , switz, Qatar, Russia,jepun dan Belanda 

🌟Ketulenan emas 🔎
ketulenan emas disukat dengan istilah karat (carat) walaupun sebenarnya emas tidak akan berkarat seperti besi🙊. Untuk memahani ukuran karat kita boleh lihat dari segi peratusan% kandungan emas yang ada dalam emas itu. 

🌟Kandungan Emas
  Karat   vs  Emas
   24  👉 999    999.9 
   24   👉  990    99.0 
   22   👉  916    91.6 
   21    👉 875    87.5 
  19.2   👉 800   80.0 
   18     👉 750    75.0 
   14   👉  585     58.5 
   10   👉  417     41.7 
    9    👉  375     37.5 
    8    👉  333      33.3 


👉Ada 2 jenis ketulenan emas 🌟yang mudah diterima diseluruh dunia 

i)Emas 999-kuantiti emas sebanyak 99.9% 

ii)Emas 916/917-kuantiti emas sebanyak 91.6%/91.7% 

🌟Piawai karat untuk ketulenan emas :
i) 24 karat - emas 995 hingga emas999.9 
ii) 21/22 karat : emas916/917  (91.6%-91.7%) 

🔎Kaedah menguji ketulenan🌟:
1. Ujian asid dan batu asah 
2. Mesin densimeter 
3. Mesin elektronik 

🌟Kelebihan Emas✨✨
1. Kalis inflasi 
2. Wang sebenar 
3. Medium utama 
4. Simpanan 
5. Pelaburan

EMAS, EMAS DAN EMAS
★★★★★★★★★★★★★★★
💁Kita selalu cakap pasal EMAS
💁Situ sini EMAS.
💁Kaum wanita gila EMAS
💁Sekarang...lelaki pon dah gila    EMAS
💁Kenapa EMAS ni????????

🙆Jom kita cungkil EMAS!!!!!!!!!

🌴Matawang zaman khalifah islam
🌴Kalis inflasi
🌴Diterima dlm pelbagai bentuk (cair ke, terbakar ke,tersopeh ke)
🌴 Dapat membayar zakat emas
🌴 Harga tetap tinggi dari tahun ke tahun
🌴Simpanan yang paling konsisten.
🌴Pelaburan jangka masa panjang untuk keluarga
🌴 Semua negara atas muka bumi ni terima emas, bernilai di semua tempat
🌴Pakai emas awet muda..

😯Kami bukan nak paksa anda beli atau join ahli sesuka hati.

☺Niat kami x lain dari mengajak anda simpan emas.

😄Anda simpan emas anda yg untung kami hanya tumpang gembira.

😉Sebab anda adalah rakyat Malaysia sekampung dgn kami semua. Tanah tumpah darah kita.

😔Tapi Malaysia sekarang banyak masalah.

😨Kalau kita x bersiap sedia, lalai dan leka, esok² susah sape nak tolong.

😢Waktu tu dah x de sape yg heran utk tolong anda.

😭Kesian pada isteri, suami dan anak²..
Sebab dari mula kita cuma tengok saja org lain buat simpanan emas.

😍Jom la...x rugi simpan emas.

Ada emas = ada duit

Dah x payah risau sbb pergi mana² pun emas tetap diterima. ✅

Monday, 26 September 2016

Syarikat Powergold



Perniagaan Powergold adalah membeli dan menjual emas pada harga kilang. Produk powergold terdiri dari Gold Bar, Dinar dan Barang Kemas. Matlamat utama syarikat membudayakan Rakyat Malaysia atau lain-lain Negara menyimpan Emas sekurangnya 1 gram setiap 1 bulan

Powergold juga bersedia untuk membantu usahawan baru untuk menceburi bidang perniagaan Emas hanya secara Online. Inilah peluang terbaik untuk kita menjadi usahawan Emas Online tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar dan kos selenggara bulanan yang tinggi, hanya gunakan kuasa di hujung jari tanpa sempadan
owergold adalah syarikat pengeluar dan pembekal utama Gold Bar. Syarikat menawarkan harga TERBAIK dan samping itu menyediakan peluang perniagaan Emas dengan modal yang sangat Minimum!